Dr. Ruxandra Banu – Medic Specialist Medicină de Laborator
Bioch. specialist Virgil Cristea
Bioch. specialist Liliana Sarbu
Asist. Rosana Mitrache

Luni-vineri: 08:00 – 15:00
Recoltări: 08:00 – 10:00
Eliberare rezultate: 12:00 – 13:00

RECOLTARE PROBE SANGE

Pregatire pacient

 • Se recomanda repaus alimentar 12-14 ore inainte de recoltare (poate sa bea apa si cafea neagra fara zahar);

EXUDAT FARINGIAN

Recoltarea si transportul probelor

 • Exsudatul faringian se preleva inainte sau dupa 4 ore de la toaleta cavitatii bucale sau ingestia de alimente sau lichide.

Tehnica de recoltare

 • Se aseaza pacientul pe scaun cu fata spre sursa de lumina, gatul in usoara extensie si ceafa sprijinita de spatar sau perete.

 • Se deprima baza limbii cu apasatorul si, in timp ce pacientul pronunta vocala “a”, se sterg ferm cu tamponul amigdalele si peretele posterior al faringelui, insistand asupra zonelor inflamate, ulcerate sau cu depozite purulente; daca exista false membrane, acestea se desprind usor, tamponandu-se mucoasa subiacenta; atat la introducerea cat si la scoaterea tamponului, se evita atingerea bazei limbii si a palatului moale.

 • Se introduce tamponul in tubul protector simplu sau prevazut cu mediu de transport (Amies sau Stuart), care se eticheteaza corespunzator.

Transportul probelor catre laborator se face in maximum 2 ore de la prelevare.

CULTURA SECRETIE NAZALA

Recoltarea si transportul probelor

Produsul patologic de la acest nivel este usor de obtinut (metoda neinvaziva) dar are dezavantajul de a fi contaminat cu microbiota saprofita rezidenta.

Tehnica de recoltare

 • se aseaza pacientul pe scaun cu fata spre sursa de lumina, gatul in usoara extensie si ceafa sprijinita de spatar sau perete;

 • se introduce bland tamponul printr-o nara de-a lungul planseului nazal, pana atinge peretele posterior al nazofaringelui;

 • se lasa tamponul pe loc cateva secunde, apoi se roteste usor si se retrage;

 • se introduce tamponul in tubul protector prevazut cu mediu de transport (Amies sau Stuart), se eticheteaza si se trimite la laborator

Transportul probelor catre laborator se face in maximum 2 ore de la prelevare

CULTURA SECRETIE OTICA

Recoltarea si transportul probelor

In otitele externe produsul patologic este reprezentat de exsudatul leziunii tegumentare a pavilionului sau a conductului auditiv extern.

Transportul probelor catre laborator se face in maximum 2 ore de la prelevare.

EXAMEN COMPLET URINA

Recoltarea si transportul probelor

 • Recoltarea pentru examenul de urina se face din prima urina de dimineata (sau o proba de urina spontana), jetul mijlociu, dupa o prealabila toaleta locala.

 • proba va fi transportata cat mai repede la laborator (in 1-2 ore)

UROCULTURA

Recoltarea probelor

Rezultatul investigatiilor microbiologice depinde de calitatea recoltarii si a transportului probelor:

 • in conditii obisnuite se va preleva prima urina de dimineata sau la cel putin 4 ore de la ultima mictiune; inaintea inceperii tratamentului cu antibiotice;

 • in situatii de urgenta se poate recolta proba de urina in orice moment – pe cererea catre laborator se va mentiona daca timpul de la ultima mictiune <4h;

 • in cazul urmaririi eficientei tratamentului cu antibiotice, se va repeta recoltarea dupa 48-96 ore;

 • inaintea recoltarii probei se va face o toaleta locala riguroasa cu apa si sapun;

 • proba va fi recoltata din jetul urinar mijlociu, fara a intrerupe fluxul, intr-un recipient steril; pentru a preveni contaminarea probei, evitati sa atingeti recipientul de zona genitala;

 • pentru recoltarea probei la sugari se va utiliza punga pediatrica (conform instructiunilor primite la receptia laboratorului);

 • proba va fi transportata cat mai repede la laborator (in 1-2 ore)

DETERMINARE ANTIGEN HELICOBACTER PYLORI DIN MATERIILE FECALE

Pregatire pacient - testul nu necesita o pregatire prealabila. Este bine ca pacientul sa nu se afle sub tratament antibiotic care ar putea interfera cu determinarea H. pylori. Se recomanda evitarea contactului cu urina sau apa.

Specimen recoltat -  materii fecale proaspat emise; se recolteaza cate o portiune de marimea unei alune, din 3 locuri diferite ale bolului fecal. Cantitate recomandata – 1-2 g de materii fecale formate sau 1-2 ml de materii fecale lichide.

Recipient de recoltare - recipient de unica folosinta pentru fecale; este interzisa adaugarea de substante conservante.

Prelucrare necesara dupa recoltare - analiza se executa pe materii fecale proaspat emise (de preferat).

HEMORAGII OCULTE IN FECALE

Pregatire pacient - nu este necesara o pregatire speciala (fiind vorba de un test immunologic, nu este necesara respectarea unei diete inaintea recoltarii). Specimen recoltat - materii fecale recoltate in orice moment al zilei.

COPROCULTURA

Recoltarea si transportul probelor

Prelevarea trebuie facuta cat mai aproape de debutul bolii si inaintea instituirii oricarui tratament antimicrobian.

 • Prelevarea din scaun emis spontan – este de preferat si se indica in toate formele de diaree acuta cand emisia de materii fecale este frecventa.

 • Pentru examinari bacteriene si parazitare, prelevarea se face cu “lingurita” coprorecoltorului, vizand portiunile lichide si, mai ales, cele mucoase si/sau sangvinolente, daca exista. Volumul recoltei trebuie sa fie de minim 5 ml sau 3-5 cm3 daca scaunul este format .

Transportul probelor si prelucrarea lor se face in max. 2 h daca au fost recoltate in recipiente fara mediu de transport, sau pot fi pastrate pana la 24 h la temperatura camerei, daca s-au recoltat in recipiente ce contin mediu de transport Cary-Blair, ce asigura o buna viabilitate a patogenilor intestinali bacterieni. Exceptie de la aceste reguli fac probele recoltate in suspiciunea de infectie cu Shigella spp, bacterie foarte sensibila, ce necesita insamantare pe mediile de cultura imediat dupa prelevare .

EXAMEN COPROPARAZITOLOGIC

Pregatire pacient

Pacientul va evita:

 • inainte de recoltare: examenul radiologic gastrointestinal baritat, administrarea de laxative;

 • in saptamana premergatoare recoltarii, administrarea anumitor medicamente: bismut, Metamucil, uleiuri minerale, Tetraciclina, antiamoebiene, antidiareice, antiacide.

 • Specimen recoltat - materii fecale din orice moment al zilei; se recolteaza cate o portiune de marimea unei alune, din 3 locuri diferite ale bolului fecal.

Cauze de respingere a probei

 • specimen obtinut cu uleiuri minerale, bismut, compusi de magneziu;

 • recipient murdar pe exterior;

 • specimen contaminat cu urina

Recipient de recoltare - recipient de unica folosinta pentru fecale bine inchis cu capac; este interzisa adaugarea de substante conservante. Stabilitate proba - examinarea prompta a scaunului este importanta pentru scaunele lichide sau moi care ar putea contine trofozoiti de protozoare; scaunele formate, care pot contine chisti de protozoare, oua sau larve de helminti pot ramane cateva ore la temperatura camerei sau pana a doua zi la frigider6.

SECRETIE CONJUNCTIVALA

Recoltarea trebuie sa se efectueze inainte de:

 • toaleta fetei, care ar indeparta secretiile si exsudatul conjunctival;

 • terapia antimicrobiana, topica sau sistemica (se reduce sansa izolarii agentului infectios) sau corticoterapia (modifica citologia);

 • aplicarea solutiei de fluoresceina (denatureaza coloratiile imunofluorescente);

 • machiaj (face dificil examenul citobacterioscopic).

In cazuri obisnuite, la cabinetul oftalmologic, recoltarea se face asezand pacientul pe scaun cu capul pe spate. Cu policele stang se coboara pleoapa inferioara, pentru a evidentia fundul de sac conjunctival, din care se recolteaza material cu ajutorul a 2 tampoane fine. Daca pleoapele sunt mult tumefiate, se va recolta – cu tamponul sau cu ansa de platina – direct de la nivelul unghiului interior, fara coborarea pleoapei. In cazuri de orjelet, prelevarea se face direct4.

Aspectul ochiului si ale organelor anexe poate fi un indiciu pentru orientarea diagnosticului, de aceea se noteaza urmatoarele aspecte:

 • prezenta sau absenta exsudatului conjunctival;

 • aspectul exsudatului: seros, sero-purulent, purulent, muco-purulent, fibrinos, pseudomembranos;

 • aspectul mucoasei: edem, congestie, hemoragie, reactie foliculara, papilara, ulceratii etc.

Recoltarea se face obligatoriu din ambii ochi, pe tampoane separate. Transportul probelor si insamantarea trebuie facute imediat, intrucat marea majoritate a germenilor din leziunile conjunctivale au o viabilitate redusa in mediul extern.

EXAMEN DIN COLECTIE PURULENTA

Recoltarea si transportul probelor

Procedeul prelevarii este diferit in functie de localizarea leziunilor si de el depinde stabilirea unui diagnostic microbiologic corect:

PROCEDURA SE RECOMANDA SA FIE EFECTUATA DE CATRE MEDICUL CHIRURG SAU DE CATRE  MEDICUL DERMATOLOG.

 • recoltarea aseptica prin biopsie, cu debridare;

 • abraziunea dermica, cu obtinerea de mostre tisulare, fara a fi la fel de invaziva ca biopsia;

 • recoltarea prin punctionare si aspirare cu seringa sterila – in cazul plagilor profunde insuficient drenate sau fistulizate (in special cele de la nivelul ganglionilor);

 • recoltarea cu tampon steril, desi este frecvent folosita, poate ridica probleme de diagnostic microbiologic daca prelevarea se face de la suprafata plagii, din puroi si nu din profunzimea ei din tesut sangerand.

 • Transportul si procesarea probelor se vor face in maxim 2h, dar acest interval de timp poate fi prelungit daca tamponul este prevazut cu mediu de transport..

Vă rugăm să vă prezentați cu bilet de trimitere doar de la medicii aflati in contract cu CASMB.