vINCI – Proiect de Cercetare Științifică

Clinically-validated INtegrated Support for Assistive Care and Lifestyle Improvement: the Human Link - vINCI

 

„Sistem Integrat și Validat Clinic pentru Asistarea Medicală și Îmbunătățirea Stilului de Viață dedicat Persoanelor Vârstnice: Conexiunea Umană - vINCI”

Cod proiect: AAL2017-63-vINCI

Tip proiect: Proiect consorțiu internațional.Proiectul se desfăşoară în cadrul Planului Naţional de Cercetare – Dezvoltare și Inovare, Program 3. Cooperare Europeană și Internațională (PNCDI III), Subprogram 3.5. Alte inițiative și programe europene și internaționale, Programul ”Active and Assisted Living” (AAL) 2017 (PN-III-CEI-AAL) 

Titlu proiect:

„Clinically-validated INtegrated Support for Assistive Care and Lifestyle Improvement: the Human Link - vINCI”/  „Sistem Integrat și Validat Clinic pentru Asistarea Medicală și Îmbunătățirea Stilului de Viață dedicat Persoanelor Vârstnice: Conexiunea Umană - vINCI” (PN III 53/ 2018 - vINCI – AAL)

Durata proiectului: 1 Iunie 2018 – 31 Mai 2021 (36 luni)

Contract de finanţare nr. 53/2018 PN3-P3-497/ 01.06.2018

 Website: https://vinci.ici.ro/consortium

 Consorțiu proiect:

România:

  • National Institute for Research and Development in Informatics (ICI - Coordonator internațional și național)
  • Connected Medical Devices Srl (CMD – Partener P1)
  • National Institute of Gerontology and Geriatrics “Ana Aslan” (NIGG – Partener P2)

Italia: Marche Polytechnic University (MPU) & Automa Srl (AUT) & Salvatelli Srl (SAL)

Cipru: University of Nicosia Research Foundation (UNRF)

Polonia: National Institute of Telecommunications (NIT)

Slovenia: Comtrade Digital Services (CTR) 

Responsabil Proiect partener P2 NIGG: 

  • Prof. Univ. Dr. Gabriel-Ioan PRADA

Echipa de cercetare NIGG: 

  • Șef Lucr. Dr. Anna Marie HERGHELEGIU - Responsabil Științific
  • Cerc. Șt. II Psih. Rozeta DRĂGHICI - Coordonator implementare testare clinică
  • Cerc. Șt. Psih. Alexandra RUSU - Cercetător psiholog

 Obiective:

  • Dezvoltarea tehnologică a unei platforme integrate, prin care persoana în vârstă este monitorizată în mod discret prin intermediul Tehnologiei vINCI. Înregistrările personale sunt stocate în siguranță și analizate în vederea extragerii de informații care vor fi livrate utilizatorilor în vederea detectării precoce a unor factori ținând de stilul de viață, factori care pot avea un impact negativ.
  • Validarea clinică a algoritmilor de procesare a datelor monitorizate în scopul generării de recomandări individualizate și specifice, oferite ulterior utilizatorilor. Ecosistemul integrat vINCI este conceput pentru a pune persoana în vârstă în contact, oriunde și oricând, cu persoanele care asigură îngrijirea. El reprezintă un instrument important în îngrijirile de tip profilactic și poate fi folosit independent de către utilizator, dar și ca instrument adițional de către furnizorii de servicii de îngrijiri medicale de specialitate.

 Scurtă prezentare a cercetării :

La o vârstă înaintată este important să fiți activ din punct de vedere fizic și să păstrați sau să îmbunătățiți calitatea vieții și starea de bine. Activitatea fizică are efecte pozitive asupra inimii, plămânilor, oaselor, mușchilor și, de asemenea, asupra dispoziției și calității somnului. Să fii activ poate ajuta indirect la extinderea rețelei sociale și a interacțiunii sociale, iar acest lucru la rândul său, ar putea aduce beneficii funcției dumneavoastră cognitive și stării de bine. Ați putea să fiți deja activ din punct de vedere fizic, ceea ce este foarte bine. Totuși majoritatea oamenilor consideră că desfășoară  foarte multă activitate fizică în mod regulat, dar de cele mai multe ori nivelul ei nu este suficient pentru a produce beneficii reale asupra sănătății.

În prezent, tehnologia este ușor de accesat și face parte din viața noastră. De asemenea, ea poate ajuta persoanele vârstnice să își monitorizeze singure nivelul de activitate fizică, precum și calitatea vieții legată de starea de sănătate, în acest fel,  permițând acestora să solicite ajutor medical specializat și sfaturi în timp util. Mai mult, tehnologia poate ajuta la promovarea sănătății și la educarea persoanelor vârstnice spre a fi mai conștiente de starea lor de sănătate și de propriul stil de viață.

Această cercetare are drept scop dezvoltarea unei astfel de tehnologii, denumite vINCI, care să furnizeze informații privitoare la nivelul de activitate fizică și calitatea vieții fiecărei persoane vârstnice. Trebuie specificat faptul că această tehnologie nu este creată pentru a înlocui vizitele regulate la medic. Tehnologia pe care o testăm în acest studiu este dezvoltată pentru a fi folosită independent de către persoanele vârstnice, în confortul propriei locuințe sau oriunde doresc. Ne propunem să testăm această tehnologie pe un grup de persoane vârstnice și să o dezvoltam în funcție de opiniile și sugestiile oferite de utilizatori, vrem să vedem cât de confortabilă și cât de utilă consideră că ar fi tehnologia vINCI.

▫           Acest proiect a fost aprobat și de către Comisia de Etică a Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie ”Ana Aslan”.