INSTITUTUL NATIONAL DE GERONTOLOGIE SI GERIATRIE "ANA ASLAN"

INSTITUTUL NATIONAL DE GERONTOLOGIE SI GERIATRIE "ANA ASLAN"

Serviciu Description

Hidroterapia cu bai galvanice

Hidroterapia cu bai galvanice

  1. Acasă
  2. /
  3. Servicii
  4. /
  5. Hidroterapia cu bai galvanice

Baile galvanice reprezinta o forma de terapie bazata pe curentul electric continuu sau curentul galvanic – apa devine un mediu de legatura intre electrozi si tegument. Procedura de electroterapie, folosita in medicina fizica si de recuperare are ca agent terapeutic curentul electric continuu, cu o tensiune de 50-60 volti, dar de intensitate slaba, neexistand pericolul de arsuri.

Mod de functionare

Curentul este aplicat prin intermediul unor electrozi de carbon care sunt scufundati in cuve pline cu apa. In timp ce trece de la un membru la altul, curentul stimulativ provoaca polarizarea tesuturilor. Baile galvanice sunt folosite in fizioterapie in principal pentru terapia durerii de origine nervoasa sau musculara, in insuficienta venoasa cronica, atrofii musculare dupa imobilizari prelungite, dar si pentru tratarea diferitelor afectiuni reumatismale.

Tratamentele galvanice utilizeaza atat curentul pozitiv, cat si pe cel negativ. Curentul pozitiv, prin creșterea sensibilității tactile și dureroase are efect analgezic, elimina congestia pielii si toxinele adunate adanc in pori. Curentul negativ, prin creșterea excitabilității fibrelor motorii, ajuta substantele nutritive sa penetreze adanc pielea.

Indicatii terapeutice

  • afectiuni ale sistemului nervos: nevralgii si nevrite de nerv sciatic, de plex brahial, de trigemen, intercostale, dentare; pareze, paralizii (de membre, faciale)
  • afectiuni ale aparatului locomotor: reumatice (mialgii, tendinite, tenosinovite, bursite, epicondilite, periartrite, artroze, artrite cu diverse localizari, poliartrita reumatoida, spondilita ankilopoietica in perioadele de remisiune) si posttraumatice (contuzii, entorse, luxatii, fracturi)
  • afectiuni ale aparatului cardiovascular: tulburari de circulatie periferica – arteriopatii obliterante (stadii I-II), acrocianoza, boala Raynaud