INSTITUTUL NATIONAL DE GERONTOLOGIE SI GERIATRIE "ANA ASLAN"

INSTITUTUL NATIONAL DE GERONTOLOGIE SI GERIATRIE "ANA ASLAN"

Serviciu Description

Terapia cu unde scurte

Terapia cu unde scurte

 1. Acasă
 2. /
 3. Servicii
 4. /
 5. Terapia cu unde scurte

Diatermia

Diatermia este un tratament terapeutic prescris pentru afectiunile musculare si articulare. Exista mai multe tipuri de diatermie. Cea cu unde scurte foloseste un curent electric de inalta frecventa, pentru a stimula generarea de caldura in tesuturile corpului. Caldura poate ajuta la diverse procese, inclusiv: cresterea fluxului sangvin, ameliorarea durerii, imbunatatirea mobilitatii tesuturilor.

Acest tip de terapie poate fi aplicata in doua moduri: unde de energie pulsatile si unde continue.

In ceea ce priveste modul pulsatil al terapiei cu unde scurte, accentul se pune pe efectul termic cu imbunatatirea trofismului si implicit a sistemului vascular.

Modul unde de energie continue are ca predominante efectele termice locale, ceea ce duce la: imbunatatirea metabolismului celular, stimularea circulatiei, reducerea spasmului muscular, cresterea mobilitatii.

Indicatii terapeutice

Terapia cu unde scurte este utilizata in mod frecvent pentru afectiuni care provoaca durere si spasme musculare, cum ar fi: entorse, bursite, tenosinovite, tensiuni musculare.

Este recomandata pentru afectiuni cronice ale incheieturilor, pentru dureri articulare sau afectiuni cauzate de tulburari ale circulatiei periferice venoase ale membrelor

Undele scurte au efecte calorice in profunzimea tesuturilor fara a produce leziuni cutanate, nu provoaca excitatie neuromusculara, nu au actiune electrolitica si electrochimica. Produc energie calorica si incalzesc in profunzime zona afectata.

Efecte asupra

 • sistemului nervos – sedativ pentru sistemul nervos central; creste excitabilitatea la nivelul sistemului nervos vegetativ
 • musculaturii – scade tonusul muscular, realaxeaza antagonistii; imbunatateste microcirculatia de la nivel muscular
 • sistemului imunitar – creste capacitatea imunologica a organismului.

Caracteristici

 • penetrabilitatea mult mai mare in comparatie cu alte metode de fizioterapie. Terapia cu unde scurta genereaza caldura in interiorul tesuturilor spre deosebire de alte tehnici de incalzire care asigura caldura extern
 • efecte calorice de profunzime, fara producerea de leziuni cutanate
 • nu provoaca excitatie neuromusculara
 • efectele terapeutice ale terapiei cu unde scurte sunt: analgetic, miorelaxant (relaxeaza   contractiilor spastice ale musculaturii striate).
 • stimuleaza metabolismul